برنامه ریزی مسکن
مقدمه
مسکن یکی از مسایل حاد کشورهای در حال توسعه است ،فقدان منابع کافی، ضعف مدیریت اقتصادی،نداشتن برنامه ریزی جامع مسکن و سایر نارساییهایی که در زیرساختهای اقتصادی این کشورها وجود دارد از یکسو و افزایش شتابان جمعیت شهرنشین از سویی دیگر تأمین سرپناه در این کشورها را به شکلی غامض و چندبعدی درآورده است.
مسلما برای پاسخ به تقاضای فزاینده مسکن نه تنها به زمین ، سرمایه ، مصالح ساختمانی و نیروی انسانی زیادی نیاز است ، بلکه داشتن یک نظام برنامه ریزی به منظور ایجاد هماهنگی بین بخش مسکن و سایر بخشها وبین اجزا به وجود آورنده مسکن با تاسیسات زیر بنایی ، تسهیلات عمومی ، خدمات اجتماعی و…..از طرف دیگر ضرورتی محض است.
برای دستیابی به برنامه ریزی مطلوب مسکن باید ضمن شناخت وضع موجود مسکن و تسهیلات مربوطه ، روند گذشته در شؤونات اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر بازار مسکن و تحولات مسکونی جامعه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد . سپس اهداف برنامه های مسکن باید در چهارچوب ضوابط و استانداردها تدوین شده معین شوند و برای حصول اهداف راهکارهای مناسب و روشهای علمی اتخاذ شود .
الگوی کلی برنامه ریزی مسکن:
1- تعاریف و مفاهیم
2- اهداف و اقدامات برنامه ریزی مسکن
3- مراحل و روش های برنامه ریزی
4- روش های برآورد نیاز به مسکن
5- برقراری استانداردهای مسکن و تسهیلات مربوطه
6- سرمایه گذاری در بخش مسکن
7- راهکارهای تأمین مسکن
8- سیاست های خانه سازی
9- برنامه ریزی پروژه های تأمین مسکن
مفهوم مسکن:
مفهوم مسکن علاوه بر مکان فیزیکی ، کل محیط مسکونی را نیز در بر می گیرد که شامل کلیه خدمات و تسهیلات ضروری مورد نیاز برای بهتر زیستن خانواده و طرحهای اشتغال ، آموزش و بهداشت افراد است. به عبارت دیگر مسکن چیزی بیش از یک سرپناه فیزیکی است و کلیه خدمات و تسهیلات عمومی لازم برای بهتر زیستن انسان را شامل می شود و باید حق تصرف نسبتا طولانی و ایمن برای استفاده کننده آن فراهم باشد.
رویاقریب –
ممنون